Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati in materie de legislatie, seminari si nu numai, aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la newsletter
Contactati-ne Pentru mai multe informatii.
INCEPAND CU 1 IANUARIE 2016, AMBII PARINTI VOR PUTEA BENEFICIA DE DEDUCEREA PERSONALA PENTRU COPIII MINORI
2016-01-14

INCEPAND CU 1 IANUARIE 2016, AMBII PARINTI VOR PUTEA BENEFICIA DE DEDUCEREA PERSONALA PENTRU COPIII MINORI

Conform Noului Cod Fiscal Legea 227/2015 pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/carora se afla acestia

Deducerea persoanala este o facilitate fiscala acordata persoanelor fizice angajate cu salariul brut mai mic de 3.000 de ron. Deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat de un salariat.


Deducerea variaza in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere si se acorda doar la locul de munca unde salariatul are functia de baza declarata.

Impozitul = 16% din (Salariul brut - contributie somaj - CASS - CAS - Deducere personala). Asadar din Salariul brut se scade deducerea personala si abia apoi se aplica 16%, calculul impozitului.

Cu alte cuvinte, salariatul este impozitat mai putin, deci va avea un salariu net mai mare.

Conform Noului Cod Fiscal Legea 227/2015 pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/carora se afla acestia. Inainte de 1 ianuarie 2016, doar unul dintre parinti putea beneficia de deducere pentru copilul minor, cel care il avea declarat in intretinere, la firma unde are functia de baza. 

Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului, sunt considerati intretinuti.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, ambii parinti vor putea beneficia de deducerea personala pentru copii minori, insa numai la functia de baza.

 

Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar burt de pana la 1.500 de lei inclusiv, astfel:

a) pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 300 de lei;
b) pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 400 de lei:
c) pentru contribubilii care au doua persoane in intretinere - 500 de lei;
d) pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 600 de lei;
e) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoana in intretinere - 800 de lei.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.501 lei si 3.000 de lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 de lei nu se acorda deducerea personala.

Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile sau neimpozabile, nu depasesc 300 de lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. 0), w) si X) si/sau ale pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovara drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca o persoana (nu minorii!) este intretinuta de mai multi contribuabili, atunci suma ce reprezinta deducerea personala se va atribui unui singur contribuabil, asa cum se inteleg partile.

Atentie mare la faptul ca pentru copiii minori ai contribuabilului, suma ce reprezinta deducerea personala se va atribui fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/ carora se afla acestia.

Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului, sunt considerati intretinuti. 

Sursa: http://legislatiamuncii.manager.ro/







Toate stirile