Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati in materie de legislatie, seminari si nu numai, aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la newsletter
Contactati-ne Pentru mai multe informatii.
Salariul minim pe economie a crescut din nou de la 1 iulie
2015-07-02

Salariul minim pe economie a crescut din nou de la 1 iulie

De la 1 iulie 2015 salariul minim va creste cu inca 75 de lei, ajungand astfel la 1050 lei brut din care angajatul va primi 777 lei net

Conform HG nr. 1091/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014, la inceputul anului, salariul minim brut pe tara garantat in plata a crescut la 975 de lei.

De la 1 iulie 2015 salariul minim a crescut cu inca 75 de lei, ajungand astfel la 1050 lei brut din care angajatul va primi 777 lei net.

Pentru aplicarea majorarii salariului, angajatorii sunt obligați să raporteze creșterea salarială în Revisal. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei

În funcție de documentul justificativ pe care firmele îl vor întocmi și pe baza cărora vor opera modificările în Revisal, vor trebui să respecte și un termen limita pentru actualizarea informațiilor în Revisal.

Desi aceasta modificare vine ca urmare a unei Hotarari de Guvern, am contactat Inspectoratul Teritorial de Munca sa verificam daca exista obligativitatea intocmirii unei decizii colective si ni s-a confirmat ca angajatorii au posibilitatea sa aleaga care este documentul pe care il vor intocmi: decizie colectiva sau act aditional.


Astfel:

1.     Daca angajatorul hotaraste sa intocmeasca decizie colectiva, termenul de inregistrare in Revisal se face cu data la care se prezumă că angajatorul a luat cunoștință de conținutul actului normativ (data la care HG a fost publicata in Monitorul Oficial – 11 decembrie 2014)

2.     Dacă angajatorul alege varianta actelor adiționale, atunci modificarea salariului minim trebuie înregistrată în Revisal în maximum 19 zile lucrătoare, având în vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii: (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.


Asadar, daca angajatorul nu a intocmit Decizie colectiva in decembrie 2014, are timp pana pe data de 27 iulie sa raporteze in Revisal modificarea salariului minim prin Act additional la contractual individual de munca.

Foto: MediafaxToate stirile