Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati in materie de legislatie, seminari si nu numai, aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la newsletter
Contactati-ne Pentru mai multe informatii.
Sarbatoarea de Rusalii - drepturi pentru angajati
2016-06-17

Sarbatoarea de Rusalii - drepturi pentru angajati

Potrivit legislatiei muncii, prima si a doua zi de Rusalii sunt zile legale de sarbatoare in care nu se lucreaza

Rusaliile reprezinta o sarbatoare importanta la romani, motiv pentru care cele 2 zile au devenit zile libere legale.
In fiecare an, cele 2 zile libere sunt duminica si luni. Asadar, majoritatea salariatilor au zi libera luni 20 iunie - a doua zi de Rusalii.

Sarbatorile legale nelucratoare si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, nu se includ in durata concediului de odihna anual.

Angajatii care lucreaza in zilele de Rusalii au dreptul la acordarea unor compensatii speciale din partea angajatorului

Conform dispoziţiilor Codului muncii: "Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140 (sanitare şi de alimentaţie publică - n. red.), precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 (cele pentru care activitatea nu se poate întrerupe - n. red.) li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru".

Angajatorii care nu acorda zile libere sau compensatiile prevazute de lege angajatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala, risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei.

Urmatoarele sarbatori legale:

  • 15 august (luni), Adormirea Maicii Domnului

  • 30 noiembrie (miercuri), Sfantul Andrei

  • 1 decembrie (joi), Ziua Nationala

  • 25 si 26 decembrie (luni), prima si a doua zi de Craciun

 Toate stirile